Als u op het punt staat om beslissingen te nemen over uw eerste of nieuwe woning, of over uw hypotheek, dan moet u rekening houden met heel veel zaken. Negeer die niet omdat u mogelijk de kans heeft om in de problemen te komen.
Ik noem in het kort een aantal belangrijke zaken. De lijst van  compleet is niet compleet maar neem alstublieft voor meer informatie contact met mij op.

U koopt een bestaande woning

Er is nog steeds heel veel vraag naar woningen. Prijzen zijn dermate hoog dat het aantal bieders wat afneemt. Reden te meer goed op te letten.
De krapte in de markt zit vooral in kerngebieden. De gebieden met veel voorzieningen, goede verbindingen, de gebieden “waar het gebeurt”. Denk aan de steden maar intussen ook aan de grotere plaatsen erom heen. Het zijn gewilde plaatsen voor jongeren en ouderen die kleiner willen wonen. Alleen die woningen zijn niet beschikbaar.
Woningen in de kleine plaatsen zijn nog redelijk betaalbaar maar ook daar stijgt de vraag. Uitgezonderd een aantal echte buitengebieden.
Woningen die instap klaar zijn, zijn het meest gelieft. Je krijgt een hypotheek voor maximaal de koopprijs of de taxatiewaarde (de laagste van de twee). Mocht je nog moeten/willen verbouwen dan krijg je nooit het volle bedrag van de koopprijs plus 100% van de verbouwing gefinancierd. De taxatiewaarde na verbouwing ná verbouwing is zelden of nooit inclusief het volle bedrag van de verbouwing. Vreemd? Als de woning verbouwd weer op de markt gezet wordt is door de vraag de prijs toch weer hoger. Lastig en het drijft de prijs te ver omhoog.

U koopt een nieuwbouwwoning

Er worden te weinig nieuwbouwwoningen gebouwd. Die gebouwd worden zijn duur. De bouwers weten wat ze kunnen vragen. Afzet is er toch wel. Er is een tekort aan handwerkers.

U wilt de rente van uw hypotheek aanpassen.

De huidige hypotheekrente is laag. Daar wil je als hypotheekgever natuurlijk ook van meeprofiteren door de rente aan te passen. Bij het omzetten van de rente betaal je een boete tot bijna het moment dat de huidige rente af zou lopen. Heeft aanpassen dan wel zin? Blijft de rente laag? Wat is het risico voor u als de rente stijgt? Wat zijn uw plannen voor de toekomst? Succes met de overwegingen. Of neem gewoon eens contact op.

U heeft een aflossingsvrije hypotheek.

Op dit moment lijkt het alsof een aflossingsvrije hypotheek als “not done”. Maar klopt dat wel voor uw situatie? Omzetten?
Wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek?

  • Je kunt meer sturen op de hoogte van het maandbedrag.
  • Aflossen mag. Al is het niet altijd boetevrij.
  • Als je nu een aflossingsvrije hypotheek hebt met renteaftrek dan mag je dat houden
  • U stopt geld dat nodig voor aflossing niet in de woning maar besteed dit aan andere zaken.

Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

  • Financieel risico wordt door het hebben van een lening wordt niet minder.
  • Renteaftrek stopt op een gegeven moment. De lasten worden hoger.
  • De lening loopt op een gegeven moment af. U moet de lening dan vernieuwen tegen de dan geldende normen als dat dan al mogelijk is. Het is niet zeker dat u dan nog aflossingsvrij krijgt. De lasten kunnen dus stijgen.
  • Aflossen betekent dat u flexibeler bent met financiële risico’s.
  • De rente voor aflossingsvrije hypotheken wordt meer en meer overprijsd. U gaat de hoofdprijs betalen.

Fiscaal.

Al jaren lang ambieert het ambtenarencorps afbouw van de hypotheekrenteaftrek. De uitvoering van de regelgeving is op dit moment bijna niet meer mogelijk.
We moeten steeds meer Europees worden, dus meer eigen geld meebrengen als je een woning koopt.
De overheid wil de-fiscaliseren en het liefste de woning opvoeren als bezitting in box 3. Dus geen renteaftrek meer maar BIJTELLING als vermogen. Een nieuwe melkkoe dus. Een risico die u betaalt.
Het is beste lastig om het tempo van afbouw en de consequenties goed te overzien. Ik heb geen vertrouwen in de politiek omdat die altijd een geldhonger hebben.

Houdt er rekening meer dat pensioenen minder en minder worden. Vroeger had je pensioen en minder aftrek. Waak u voor straks als u beide niet meer heeft.

Tot slot

Mocht u ervan overtuigd zijn dat u uw financiën alleen kunt beheren. Blijft dan goed het nieuws lezen. De rest van de mensen kan het beste af en toe overleggen met de specialist. Trek vooral uw eigen plan en laat u niet leiden door uw buurman of de politiek.

Joop Lemmens