Er is al heel veel veranderd met betrekking tot hypotheken. Kunt u het nog volgen? 

  • Met ingang van 2001 had u nog maar 30 jaar renteaftrek. 
  • Met ingang van 2013 mocht u voor nieuwe hypotheken alleen nog maar minimaal annuïtair aflossen, als je tenminste renteaftrek wil 
  • De meest exotische hypotheekvormen zijn afgeschaft. De opbouwproducten mogen opgeheven worden mits je met het geld je hypotheek maar verlaagd. 
  • Wet Hillen wordt na invoering toch maar weer afgeschaft door de overheid. 
  • De maximale renteaftrek wordt ingeperkt. 
  • De overheid wil dat we onze aflossingsvrije hypotheken aflossen.

En dan nog de rente zelf. Hoe lang blijft de rente laag? De woonlasten zijn gestegen omdat huizen zo verschrikkelijk duur zijn. “Goedkoper kunnen we het niet maken. Wel lastiger” zou de overheid kunnen zeggen.

En wat gaat de toekomst bieden? 

Het is op dit moment soms al dermate complex dat een adviseur er niet gemakkelijk meer uit komt. Er zijn geluiden die wederom aangeven dat de renteaftrek dan maar moet vervallen. Door de gecreëerde chaos lijkt dit de beste oplossing.  Ik zie dat binnen niet al te lange tijd dan ook gebeuren. 

Ik bespeur een tendens dat de aflossingsvrije hypotheken hoger geprijsd worden dan annuïtaire hypotheken. Je wordt min of meer in de hoek van aflossen gedreven. Je kunt je daar tegen wapenen door de rente nu lang vast te zetten nu het nog kan. Aflossen kan altijd. Mocht je nu nog een lagere rente aangeboden krijgen dan kun je je voordeel ook inzetten om af te gaan lossen. Wel  zo veilig.

En gaat die rente stijgen? Andere vraag. Kun je het jezelf veroorloven dat de rente substantieel gaat stijgen? Neen? Doe er wat mee.