We kunnen allemaal (ook als adviseur) vragen om meer maatwerk en ruimere acceptatie voor hypotheken voor starters. Woningen zijn tenslotte duur en starters moeten eigen geld meebrengen.

Maar ze krijgen al de laagste rente (die weer zal stijgen). Ze betalen al veel te veel voor woningen en moeten daarom al veel meer krediet opnemen.
Heel veel mensen zijn niet in staat om te sparen voor de kosten koper, laat staan om geld over te houden voor de andere leuke dingen je de komende 30 jaar ook wil doen. Mensen tussen de 40 en 45 jaar hebben verhoudingsgewijs de meeste betalingsproblemen. Het budget is tenslotte rond die leeftijd gewoon op. Alle inkomsten zijn vooraf al vastgelegd.

Wordt het tijd voor een andere manier van hypotheekverstrekking?

Waarom moet er altijd meer ruimte komen voor hypotheken? Je werkt prijsstijgingen in de hand.
Begin eens met een goedkope woning die niet in het centrum ligt van een stad. Doe dat op basis van 1 inkomen  of net iets meer. Je hebt ruimte om fors af te lossen. Verhuis naar een andere woning zodra je afgelost hebt. Je hebt dan de keuze om ook andere leuke dingen te doen als dat nodig is.
Als er wat verkeerd gaat in de vorm van werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid dan kun je dit waarschijnlijk zelf prima opvangen. Je hoeft geen verzekeringen te sluiten en daarom bespaar je flink wat per maand.

In de landen om ons heen blijven kinderen langer bij hun ouders wonen en sparen voor hun huis. Het is in Nederland echt niet overal slecht maar echt niet elke koper kan of wil vooraf sparen.

Maar wie zet de koers om? Dit is niet wat kopers van je willen horen als ze bij je komen voor een nieuwe woning?
Hypotheekadviseurs vragen steeds weer om ruimere acceptatie om zijn hypotheken regelen. Daar verdienen ze aan en dat is ze niet kwalijk te nemen. Financieel planners kunnen vaak niets omdat er geen vrij geld is dat “gepland” kan worden. Daarom pleit ik ervoor om meer gebruik te maken van Life Planning. Zet eerst als klant maar eens op een rij wat je hebt, geef aan wat je √©cht wil bereiken en dan bedenken we daarna het pad naar die doelen.