Medio dit jaar verwacht ik een lichte stijging tot 0,25%. Eerst van de langere rentevaste perioden. De kortlopende rentes volgens daarna. Niets is echter zeker. Het is een persoonlijke verwachting. U kunt er geen rechten aan ontlenen.

De hypotheekrenteverwachting is belangrijk om op tijd actie te ondernemen bij rentewijzigingen. Elk verschil van 0,1 % rente op 10 jaar vast voor 100.000 euro betekent 1.000 euro bruto verschil. Dat is 8,33 euro bruto per maand. Zulk een verschil is meestal nog te dragen.

Het is vaak was lastiger.
Wat zou je zoal mee kunnen wegen in je keuzes:

  • De hoogte van de rente bij verschillende rentevaste periodes
  • De rentes bij andere geldverstrekkers
  • De verwachting van de hypotheekrente voor de toekomst
  • Boete bij voortijdig afkopen en/of rentemiddeling
  • Wat kan je eigen budget nog dragen
  • De termijn waarbinnen je zekerheid wil van een vaste of maximale maximale last die je wil hebben
  • De wil om op termijn extra af te lossen

We hebben een historisch lage hypotheekrente. Op termijn moet deze naar verwachting weer gaan stijgen. De vraag is wanneer, in welk tempo en hoeveel.
Als je risico mijdend bent dan zou je op tijd de rente langer vast kunnen zetten. Maar dan betaal je direct bijvoorbeeld 1 tot 2 procent per jaar meer. 10 tot 20 keer het verschil met bovenstaande kosten. En dat terwijl er alleen een verwachting zal zijn van een stijging. Langlopende zekerheid kan echter prima passen bij al je wensen.
Sla je het vastzetten van de rente naar een langere tijd over en wacht je tot kortlopende rentevaste periode boven een bepaald niveau is gestegen dan ben je in verhouding nog duurder uit. De langere rente kan namelijk eerst stijgen en daarna pas de kortlopende rente.
En er is nog veel meer over te vertellen.

Verwarrend?
De juiste keuze is voor elke persoon weer een op zichzelf staande keuze. Ga bij twijfel eens praten met een specialst.

Mijn verwachting van de hypotheekrenteverwachting:
Medio dit jaar verwacht ik een lichte stijging tot 0,25%. Eerst van de langere rentevaste perioden. De kortlopende rentes volgens daarna. Niets is echter zeker. Het is een persoonlijke verwachting. U kunt er geen rechten aan ontlenen.