Op dit moment staat de tv bol van programma’s over verhuizen of verbouwen. Bij één van de programma’s wordt het huis van de bewoners verbouwd en mogen de bewoners tegelijk ook proef wonen in een andere woning. Aan het einde moeten ze kiezen: of blijven wonen in de verbouwde woning of verhuizen naar de andere woning. Wonder boven wonder wil iedereen in de verbouwde woning blijven. Dit programma wordt gesponsord door een kredietverlener die zich richt op verbouwingen.

Ik ben dit wat beter gaan bekijken. Gewoon uit nieuwsgierigheid.
De kredietverlener biedt doorlopend krediet en persoonlijke leningen aan met een “vanaf” prijs.
Er wordt bij voorkeur geen advies gegeven. De klant bepaalt zelf wat hij doet en hoe hij het doet. (voor rente aftrek moet minimaal annuïtair afgelost worden). Wat veel mensen niet weten is dat de overheid verschil maakt in hypothecair krediet en consumptief krediet. Bij hypothecair krediet verbind je de woning. Bij consumptief krediet niet.
Fiscaal is er een ander onderscheidt. Wordt het geld gebruikt voor aankoop of verbetering van de woning, of niet. Bij het verstrekken van krediet voor aankoop of verbetering van de woning (en mogelijk renteaftrek) gelden strenge maar terechte eisen voor de verstrekking. Verstrek je krediet zonder de eis dat je dit aan de woning moet besteden dan gelden veel minder eisen.
Hier zit er iets fout. Zodra het doel overduidelijk gelijk is (aankoop of verbouwen van de eigen woning), moeten dan de eisen voor verstrekking niet even zwaar en even serieus zijn? Dat lijkt nu niet zo te zijn en de logica ontbreekt.
Een ander punt is de objectiviteit. Er wordt gewerkt met vanaf rentes. Door de lagere hypotheekrentes is een verhoging van de hypotheek (veel mensen hebben al een verhoogde inschrijving) inclusief bijkomende kosten vaak goedkoper dan een lening. Of dat zo is hangt af van de offerterente, de looptijd, de hoogte van het bedrag en de bijkomende kosten.
Dit was géén persoonlijk advies. Er is geen goed of fout krediet.
Je moet zelf wel kritisch blijven wat de meest passende oplossing is. Soms zit de waarheid in wat je niet ziet.