In de zomer van 2017 sluiten verschillende Nederlandse banken zich aan bij een bestaand betaalinitiatief “Payconiq”. De app is bedacht bij ING, is actief in België en is in de zomer van 2017 dus ook in Nederland beschikbaar.

Payconic werkt anders dan de nu bekende betaaldiensten via iDeal en Whattapp, Messenger en Twitter (voorbeeld: Tikkie)
Bij die laatste groep moet je elkaar een direct bericht kunnen sturen via de sociale media. In het verstuurde bericht zit een link naar een iDeal betaling. De ontvanger van het bericht kan via iDeal heel snel en gemakkelijk een betaling verrichten. Je hoeft geen bankgegevens uit te wisselen. Je hebt geen inzage in elkaars rekening. De ontvanger krijgt direct bericht dat er betaald is.
Bij Payconiq dienen alle partijen gebruik te maken van de app van Payconiq en de betrokken personen dienen elkaars contact te zijn, met telefoonnummer. Wil je iemand betalen (het initiatief ligt dus bij de betaler)
 dan kun je dat via de app doen door de contactpersoon in je app aan te klikken en het bedrag aan te geven.  Voor betalingen in winkels en online heeft men nog wat extra’s in de vorm van QR-codes en betalingen op grond van GPS.
Om de betalingen te kunnen doen krijgt Payconiq daadwerkelijk toegang tot je bankrekening, omdat jij daar zelf toestemming voor geeft. Dat kennen we nu nog niet maar gaat volgend jaar gemeengoed worden via de PSD2 die dan van start gaat. Banken móeten dan toegang geven aan “derde vertrouwde partijen” als de klant daar toestemming voor geeft. Dan komt er een heel scala aan nieuwe mogelijkheden.

Payconiq loopt vóór op PSD2. Een mooie test of de klant deze derde vertrouwde partij ook vertrouwd. Zodra je betaalgegevens kunt scannen ken je de klant. Niet elke derde partij zal de gegevens alleen gebruiken voor de betalingen. Blijf dus kritisch aan wie u rechten af geeft en denk aan de mogelijke consequenties.
PSD2 zelf gaat ook voordelen opleveren. Voorbeeld is dat een derde partij (voorbeeld: AFAS) met een druk op de knop u een altijd bijgewerkt budget kan geven. U heeft altijd overzicht.
We wachten de invoering af.

Joop Lemmens