Wat speelt zoals in Hypotheken land op dit moment: 

 • Te weinig te koop staande woningen 
  Het lijkt alsof er maar weinig woningen te koop staan. Toch kun je zelfs in Zevenaar nog een passende woning vinden. Je moet de weg weten en natuurlijk een beetje geluk hebben. 
  In een cirkel om Zevenaar vind je meer te koop staande woningen tegen alle sinds prettige prijzen. Die woonwaarde die je daar krijgt kan opwegen tegen een beetje langer fietsen naar je werk. 
 • Aflossingsvrije hypotheken 
  Mocht je een aflossingsvrije hypotheek hebben dan heb je waarschijnlijk al eens contact gehad met de geldverstrekker. Geldverstrekkers hebben te veel hypotheken op de balans. Maar omgekeerd ben ik van mening dat een aflossingsvrije hypotheek ook zeer passend voor je kan zijn en kan blijven. Minder schuld is aan te raden. Maar je kunt je geld maar één keer uit geven. Kwestie van prioriteiten. Kom eens langs dan kijken we samen wat bij jou past. 
  Waar ik mij wel zorgen om maar is het stijgende tarief voor aflossingsvrije hypotheken. Het tarief voor deze vorm wordt stapsgewijs verhoogd zodat je wel over wil sluiten. Ik vind dit een verkeerde manier van werken. Denk jij dat dit voor jou een risico is, laat het dan eens weten. 
 • Nieuw hypotheekregime vanaf 1-1-2013 
  Heb je je eerste hypotheek na 1-1-2013 gesloten dan zul je het nieuwe fiscaal regime voelen. Ga je daarna verhuizen of sluit je de hypotheek over dan mag je de oude hypotheek niet meer verlengen. Hij kan niet meer met renteaftrek verlengd worden naar 30 jaar. Jammer maar, eerlijk is eerlijk, het heeft ook een voordeel. Je lost af.  
  Het heeft tegelijk een het ook een groot nadeel. Wil je verhuizen gooi dan de online rekenmodules maar ik de prullenbak. Die rekenen verkeerd. De korte looptijd van de oude hypotheek weegt zwaar door bij een nieuwe verstrekking. Hopelijk wordt dat goedgemaakt met heel veel overwaarde. 
  Wil je meer weten? Kom dan eens bij mij langs bij de Hypotheker in Zevenaar. 
 • De hypotheekrente 
  Ik denk dat de hypotheekrente nog lang laag blijft. Beloven kan ik dat natuurlijk niet. Kijk eens op www.hypotheker.nl naar de actuele rente en de hypotheekrenteverwachting. Neem een gratis abonnement op deze service en je kunt wekelijks de bewegingen volgen die jij interessant vindt. 
 • De risico’s 
  De financiële risico’s bij werkloosheid, overlijden arbeidsongeschiktheid zijn groter dan je zou denken. Als je dit niet goed regelt kun je echt heel er diep gaan als het tegenzit. Heb je een tophypotheek dan zou je minimaal een aantal jaren deze risico’s af moeten dekken totdat je overwaarde hebt bij verkoop. Bouw de premies in je maandbedrag is zodra je je eigen maximale hypotheeklast vaststelt. 
 • Budgetteren 
  Het moeilijkste van alles is budgetteren. Vooral als je nog niet samengewoond hebt of niet op jezelf gewoond hebt. En bijna alles wordt vaste last. Neem je telefoonabonnement, je privéles voor de auto, de sportschool, je verzekeringen, en nog veel meer.  Met al die vaste lasten lijk je geen salaris over te houden. En wie kan er 30 jaar verder kijken. Stijgt je inkomen sneller dan de kosten? Wat is dan belangrijker. De maximale hypotheek volgens de overheid of jouw maximale hypotheek. En wat is een hypotheek dan heel erg niet flexibel. Laat ons dan even kritisch mee sparren bij de keuze voor een hypotheek. 
 • En nog veel meer. 

 
Mocht jij het interessant vinden dan mag je langs komen. 

Joop Lemmens 

Oh ja. Bovenstaande tekst is niet persoonlijk en is niet bedoeld als advies. Kom daarvoor eens langs