Als we wat willen weten over jouw maximale nieuwe hypotheek dan zoeken we online naar een rekenmodule voor hypotheken. Voor staters in de woningmarkt is dat vaak een prima berekening en kan er weinig fout gaan. Voor de doorstromers die van een woning naar hun volgende woning gaan ken ik geen enkele online berekening die juist is.

Even wat theorie om daarna snel weer te vergeten.
De Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) bepaalt hoeveel u met uw (gezamenlijke) inkomen mag lenen. Aan de hand van het “toetsinkomen” kan en het rentepercentage van de hypotheek  wordt bepaald hoe hoog je maandbedrag mag zijn. Die hoogte is weer afhankelijk van de aftrekbaarheid van de rente, of je alleenstaand en of je met pensioen bent. Dat maximale maandbedrag en de looptijd van je hypotheek bepaalt als laatste hoe hoog je hypotheek mag worden.

Sinds 1-1-2001 geldt een maximale renteaftrek van 30 jaar. Je mag de looptijd van de oude lening weer vaststellen voor 30 jaar maar de renteaftrek stopt na 30 jaar (totaal). Dus dan geldt een andere tabel.
Erger wordt het voor hypotheken die echt nieuw gesloten zijn na 1-1-2013. Sluit je die over naar een nieuwe hypotheek dan mag je de looptijd van de oude hypotheek niet verlengen naar weer 30 jaar. Hier gaat het fout met het terugrekenen naar de hoofdsom. Etc. Etc.

 Vergeet de tekst hiervoor.
Heb je een bestaande woning met een hypotheek. Ga dan niet sec bij het oversluiten van de hypotheek naar een online rekenmodule om te zien wat je mag lenen maar schakel een expert in. Geef die expert alle gegevens van je oude hypotheken voor een juiste berekening.

Mocht dit niet duidelijk zijn dan kan ik dat toelichten

Joop Lemmens